Spreekbeurt over Tantra

Oké, het is misschien een beetje gewaagd, maar ik ga mijn spreekbeurt doen over Tantra. Ik zit nu in de zesde klas van het VWO en voor het vak maatschappijleer moet ik een spreekbeurt houden. Ik kwam op het idee doordat ik afgelopen zomer met mijn ouders naar India ben geweest. Mijn vader komt daar oorspronkelijk vandaan en wilde zijn geboorteland aan mij en mijn zusje laten zien. Tijdens die reis leerde ik voor het eerst ook over Tantra en ik vond het hartstikke interessant. Tantra is een oude levensfilosofie die vanuit India naar het Westen is overgekomen.

Deze filosofie gaat ervan uit dat het stromen van energieën door je lichaam van levensbelang is en dat het goed is deze compleet en zonder blokkades te ervaren (1). Het is belangrijk je hier niet tegen te verzetten en er volledig op in gaat. Tantra gaat ervan uit dat het omarmen van deze vitale energieën je leven rijker en vreugdevoller maakt. In India zag ik zulke mooie voorbeelden van hoe mensen hier mee omgaan dat ik daar graag over wil vertellen. Ik heb zelf ook Tantramassages ondergaan om te ervaren hoe dat is. Ik vond het heerlijk en heel ontspannen. Daarnaast gaat Tantra ook over ademhalingsoefeningen, lichaamsoefeningen als dansen en zingen. Tantra gaat over een spiritueel pad en betreft echt over meer dan alleen massages.

Zeer oude kunst afbeeldend personen die tantra bedrijven

Tantra gaat over alle energieën in je lichaam ook de erotische. Daarom wordt het nog wel eens verward met seksualiteit (2). Dat maakt dat ik het wel spannend vind om hierover te praten in de klas. Ik weet natuurlijk niet hoe mijn leraar en klasgenoten hierop reageren. Aan de andere kant wil ik juist dit misverstand uit de weg helpen. Tantra gaat over veel meer dan alleen seks. Het gaat over levensenergie en hoe je jouw leven gelukkiger en volmaakter kan maken. Dat is een les die voor ons allemaal heel interessant is lijkt me. En ook nog eens heel goed past in het vak van maatschappijleer. Tijdens de vakantie heb ik ook hele mooie foto’s gemaakt en poster gekocht die ik in de klas kan laten zien. Ik kijk er naar uit om mijn ervaringen te delen met mijn klas. Mijn ouders staan ook helemaal achter dit onderwerp, dus ik ga het gewoon doen. Ik denk trouwens dat de leraar het wel kan waarderen, nu mijn klasgenoten nog.

Voetnoten:
1. https://www.depaarsekeizerin.nl/ideeen-inspiratie/tantra-voor-beginners-meer-samen-genieten
2. http://www.marieclaire.com/sex-love/advice/a24/tantric-sex/

Related Posts